AIKIDO ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

     Η χώρα μας παρουσιάζει ιδιαιτερότητες οι οποίες σχετίζονται με την κουλτούρα, τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, αλλά ακολουθεί και τα πρότυπα άλλων χωρών με τις οποίες γειτνιάζει ή σχετίζεται.
     Η χρονική περίοδος της λεγόμενης μεταπολίτευσης επηρέασε τις πολιτικές αποφάσεις αλλά και επηρεάστηκε από μια διαμορφωμένη κοινωνική κουλτούρα σχετικά με τα σώματα ασφαλείας. Η κάθε κυβέρνηση θέλοντας να εξυπηρετήσει το κοινό αίσθημα για απόδοση δικαιοσύνης και περισσότερο δημοκρατία, ισοπέδωσε σταδιακά τους θεσμούς όπως αυτός της ασφάλειας και άφησε εκτεθειμένους τους πολίτες στο έγκληλμα αλλά και τους λειτουργούς της τάξης. Παρατηρείται λοιπόν κενό στο νομικό πλαίσιο εφαρμογής του νόμου, καθώς και έλλειψη εκπαιδευσης και ξεκάθαρου πρωτόκολλοου λειτουργίας τους.
     Η εκπαίδευση των λειτουργών της τάξης ειναι ελλειπής, αλλά και οι συνθήκες εργασίας τους δεν τους επιτρέπουν να βρίσκονται στην σωματική και κυρίως ψυχολογική κατάσταση που απαιτείται για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
     Το AIKIDO στο Μενίδι αντιλαμβανόμενο αυτό το κενό στα σώματα ασφαλείας με το παρόν άρθρο θα υπερασπιστεί την ανάγκη διαρκούς εκπαιδευσης και κυρίως ενασχόλισης με την συγκεκριμένη τέχνη.
     Η φιλοσοφία του AIKDIO είναι συνεργατική και βασίζεται σε φυσικούς νόμους. Χρησιμοποιεί κυρίως λαβές και ρίψεις ή αποφυγές. Η σταδιακή ενασχόλιση πέραν του τεχνικού υπόβαθρου δημιουργεί την ψυχολογική προτεραιότητα άσκησης ελάχιστης βίας. Τα όργανα της τάξης πρέπει να διαθέτουν τα παραπάνω τεχνικά αλλά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ο σκοπός τους δεν είναι να ασκήσουν περιττή σωματική βία, αλλά αντιλαμβανόμενοι τα δεδομένα να αφοπλίσουν με την ελάχιστη χρήση αυτής, τον κάθε επίδοξο εγκληματία. Ο Ιδρυτής της τέχνης έλεγε ότι την τεχνική την ασκεί στο είναι του αντιπάλου του. Αυτός ο τρόπος έχει μια βαθειά αποτρεπτική ισχύ και δίνει το χρόνο συνειδητοποίησης και υποταγής στον αντίπαλο. Σωματικά αυξάνεται η δυνατότητα κίνησης, αποφυγής, πτώσης και επανάκτησης, αφοπλισμού, ακινητοποίησης, ευλυγισίας και ενδυνάμωσης του νευρομυϊκού συστήματος. Όμως και καθαρά από φιλοσοφική προσέγγιση η τέχνη του AIKIDO, προφυλάσσει από ενδεχόμενες μελλοντικές απώλειες. Η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας με την συγκεκριμένη τέχνη, προστατεύει τα όργανα της τάξης, από την εκδήλωση  αρνητικών συνεπειών. Ο αδαής, ή ο τσαμπουκάς είναι τα πρώτα θύματα σε ενδεχόμενη εκδήλωση βίαιου περιστατικού.
     Η συνεργατικότητα και η επαφή με το είναι του ενδεχόμενου αντιπάλου, μας καλλιεργεί και μια αντίληψη πέραν του συνηθισμένου. Ο εκπαιδευμένος μαθαίνει να χρησιμοποιεί το ένστικο, την πρόβλεψη, μαθαίνει να βλέπει πίσω από την προφανή εικόνα. Αυτή η ικανότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα όργανα της τάξης που εργάζονται σε ειδικές υπηρεσίες. Ασφάλεια, Αντιτρομοκρατική, Αντικατασκοπία κ.λ.π. 
     Το AIKIDO στο Μενίδι κατανοώντας την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης και την σπουδαιότητα του ρόλου των σωμάτων ασφαλείας, προσδοκά να δεί στο τατάμι ένστολους λειτουργούς της τάξης.