ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΕΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΡΙΑ ΤΟΥ 

Το συστέμα ή σύστημα όπως ονομάζεται κυρίως στην Δύση, είναι μια πολεμική τέχνη με προέλευση την Ρωσία. Ο όρος συστέμα ή σύστημα (  Систе́ма ), χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη Δύση, στην Ρωσία χρησιμοποιείται όρος SPASΤο ενδιαφέρον τόσο από άποψη εκπαίδευσης όσο και άποχη λειτουργικότητας, είναι ότι δεν εμπεριέχει πολλά από τα γνωστά σε εμάς τους Δυτικούς των πολεμικών τεχνών. Δεν έχει τυπικό, βαθμούς εξετάσεις, στολή, ή φόρμα εκπαίδευσης. Αποτελεί ένα σύστημα επιβίωσης, αυτοάμυνας, αυτογνωσίας και θεραπείας. Στηρίζεται πάνω σε αρχές. Τέσσερις είναι οι σπουδαιότερες. Χαλάρωση, διαρκής αναπνοή, κίνηση, ορθή στάση. Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί μια μοναδική μίξη κίνησης και αντίληψης στο χώρο και στις καταστάσεις. Μια μίξη που για κάποιους εμπεριέχει στοιχεία από aikido, θηβετιανό koung fou, ελεύθερη πάλη, κινησιολογία tai chi καθώς και την παράδοση πολεμικών τεχνικών των Κοζάκων. Η εκπαίδευση στηρίζεται πάνω σε drills που αναπτύσσουν τις αρχές αυτές και σταδιακά μπορεί να εξελιχθεί σε μάχη σώμα με σώμα, με έναν ή πολλαπλούς αντιπάλους σε διαφορετικές συνθήκες ή περιβάλλοντα. Η άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει την χρήση όπλων όπως μαχαιριού, κονταριού, αλυσίδας, του παραδοσιακού κοζάκικου σπαθιού (shashka ), αλλά και κάθε πιθανού αντικειμένου που μπορεί να βρεθεί μπροστά μας. Μια ομπρέλα, ένα βιβλίο, ένα φτυάρι, ένα στυλό κοκ. Η άσκηση μπορεί να γίνει στη γη, στο νερό και στον αέρα.
Μετά την πτώση της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης η τέχνη άρχισε να διαδίδεται και στη Δύση. Στην Ευρώπη υπάρχει ήδη πολύ μεγάλη ανάπτυξη και πολλά και διαφορετικά στυλ της τέχνης.

Όσον αφορά την Ιστορία του συστέμα και την εξέλιξή του, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και πολλές φορές ο αναζητητής μπορεί να μην σχηματίσει ξεκάθαρη γνώμη. Αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι όπως θα δούμε στην συνέχεια η τέχνη ήταν μυστική και  λόγω του σοβιετικού καθεστώτος όπου απαγόρευε την διάδοση και άσκηση σε οτιδήποτε δεν ήταν άθλημα. Μην ξεχνάμε επίσης η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και κάθε φορά ένα τέτοιο γεγονός οδηγεί σε διάλυση ιστορικών αρχών και πηγών. Όπως ήδη αναφέρθηκε παρά πάνω, η τέχνη προέρχεται από την βαθειά παράδοση Κοζάκικων και Σλαβικών πολεμικών τεχνών η οποία ήταν ενταγμένη σε οικογένειες και κάπου στην πορεία της Σοβιετικής ένωσης χάθηκαν οι ρίζες τους. Την εποχή αυτή οι τέχνες αυτές αντικαταστάθηκαν από το sambo, μια υβριδική πολεμική τέχνη που θυμίζει μια μίξη κυρίως ελεύθερης πάλης και judo. Η δημιουργία του sambo ήταν έργο κυρίως δυο ανθρώπων του VOschepkov και του VSpiridonov ( 20/12/1882 - 09/09/1944 ). Το sambo είναι πολύ διαδεδομένο ακόμα και σήμερα στα κράτη της πρώην Σοβιετικής ένωσης και χρησιμοποιείται ως εκπαίδευση από ειδικής μονάδες του Στρατού. Ο spiridonov ανέπτυξε και μια άλλη πολεμική τέχνη το samoz η οποία εμπεριέχει στοιχεία από την παράδοση της Σοβιετικής ένωσης. Ο κυρίαρχος λόγος της ανάπτυξης της τέχνης ήταν για τον Spiridonov ένας τρόπος προσωπικής ίασης από προβλήματα τραυματισμών που έφερε ο ίδιος. Γρήγορα η τέχνη αυτή υιοθετήθηκε από την μυστική και κλειστή ομάδα φρουρών του Τσάρου Sokoli Stalina, κυρίως για την αποτελεσματικότητά της και την χαμηλή απαίτηση σε κατανάλωση ενέργειας ή ισχύος. Με την δολοφονία του  Τσάρου ( 17 Ιουλίου 1918 ) και την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία η ομάδα διαλύθηκε. Τα άτομα που την αποτελούσαν είτε εξοντώθηκαν είτε ενσωματώθηκαν στο νέο καθεστώς. Η τέχνη και οι τακτικές της πέρασαν στις ειδικές στρατιωτικώς μονάδες Spetsnatz και την KGB ( Βεβαίως όπως κάθε ειδική υπηρεσία με μεγάλη Ιστορία και μέγεθος, κανείς δεν μπορεί να μονοπωλήσει τις επιλογές της και τα εκπαιδευτικά συστήματα που κατακαιρούς επιλέγονται. Δεν τους ενδιαφέρουν οι ετικέττες αλλά το αποτέλεσμα. Δεν τους ενδιαφέρει η τέχνη αλλά ο Εκπαιδευτής ). Και κάπου εδώ ξεκινάει η δημιουργία ατού που αποκαλούμε Συστέμα. Ο  Mickail Ryabko ιδρυτής της τέχνης ήταν ο υιοθετημένος γιός ενός φρουρού της ομάδας του Τσάρου. Ξεκίνησε να εκπαιδεύεται από την ηλικία των 5 ετών και στα 15 του χρόνια ήταν κιόλας μέλος της ειδικής μονάδας του Ρωσικού Στρατού Spetsnatz.
Παράλληλα αυτή την περίοδο ένα άλλο πλοκάμι της τέχνης αναπτύσσεσαι από τον  AKadochnikov και αναπτύσσει μια τέχνη γνωστή με το όνομα  Systema Kadochnikova ή  K-Sys. Ο Kodochnikov ήταν ένας μηχανικός στο επάγγελμα ο οποίος στην τέχνη του χρησιμοποιεί εμφανώς μια ποιο φόρμαλ αντίληψη που θυμίζει αρκετά του παραδοσιακό Ιαπωνικό ju jutsu Την τέχνη την διέδωσε στη Δύση κυρίως ένας από τους ποιο διάσημους μαθητές του Ryabko o Vladimir Vasiliev, ο οποίος είναι ο πρώτος που άνοιξε σχολή στην Δύση και συγκεκριμένα στο Τορόντο του Καναδά. Το μέγεθος και η προσφορά του μάλιστα είναι τόσο μεγάλο ώστε σήμερα το σύστημα αναφέρεται ως Ryabko - Vasiliev systema. Ο Δάσκαλος Vasiliev έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο σχολών και εκπαιδευτών σε περίπου 100 χώρες.

Το σύστημα Ryacko – Vasiliev έχει αναπτύξει μια διαδικασία η οποία στηρίζεται στο ένστικτο και στην μεθοδολογική αυτογνωσία. Η εκπαίδευση επικεντρώνεται στην ιδιαιτερότητα του κάθε εκπαιδευόμενου δίνοντας του χώρο να εκφραστεί και να δημιουργήσει τον δικό του μονοπάτι. Έννοιες όπως αυτοάμυνα, πίστη σε ιδανικά, αυτοϊαση και αυτογνωσία ενώνονται μοναδικά για τον καθένα στο δικό του μονοπάτι. Οι Δάσκαλοι έχουν εντάξει στην προσωπική τους εξέλιξη και το κομμάτι της Ορθόδοξης Πίστης και παράδοσης. Βεβαίως τούτο δεν είναι δεσμευτικό και ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει το δικό του δρόμο. όπως για παράδειγμα κάνοντας κανείς παραδοσιακή κινέζικη πολεμική τέχνη στην Δύση δεν απαιτείται και ακολουθεί και τον Βουδισμό. Η έλλειψη φόρμας εξετάσεων καθώς και η ελευθερία στην προσωπικότητα, τις ικανότητες ή της αδυναμίες του καθενός κάνουν την διαδικασία της εκπαίδευσης απολαυστική. Και όπως λέει ο Δάσκαλος Vasiliev : hit to heal ( χτύπα για να θεραπεύσεις ).

Τρείς Δάσκαλοι κατέχουν τον τίτλο Μάστερ είναι ο ιδρυτής της τέχνης Michail Ryabco, Ο Vladimir Vasilief και ο Konstantin komarov.

ΣΥΣΤΕΜΑ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ.