AIKIDO ΑΧΑΡΝΕΣ & ΕΙΔΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ- ΕΠΙΛΟΓΗ

     Ο άνθρωπος ως κοινωνικό όν έχει ανάγκη επικοινωνίας και αναζητά τρόπους να εκφράσει τον εαυτό του μέσα από ομάδες με κοινή ιδεολογία, όραμα, έκφραση. Αυτή του τη βασική ανάγκη όταν την συνδιάσει με το αρχέγονο αίσθημα της επιβίωσης, της επιβολής και του ατέρμονα αγώνα για επιβίωση, πολλές φορές προσανατολίζεται σε μια επιλογή πολεμικής τέχνης. Άλλωστε κατά το ρητόν του Θουκιδίδη '' Πατήρ πάντων πόλεμος''.
     Ο αναζητητής της Ιστορίας των πολεμικών τεχνών πραγματικά θα χαθεί στο βάθος του χρόνου. Η ανάγκη επιβίωσης έναντι απειλών, το κυνήγι και ο αρχέγονος τρόπος ζωής ανέπτυξε στους ανθρώπους τη φυσική και πνευματική ικανότητα. Σιγά σιγά το σύνολο αυτών των ικανοτήτων συγκεντρώθηκε και αναπτύχθηκε  σε ένα σύνολο αρχών, τεχνικών ικανοτήτων από τις οποίες προέκυψαν οι πολεμικές τέχνες. Πολλές φορές σε ιστορικές περιόδους ο αναζητητής θα ανακαλύψει ότι οι τέχνες αυτές μετεξελήχθηκαν σε αθλήματα, ενσωματώθηκαν σε τοπικές παραδόσεις ή ακόμα ακόμα σε θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές. Σήμερα αυτό που αποκαλούμε πολεμικές τέχνες κατηγοροποιείται κυρίως στις Παροδοσιακές πολεμικές τέχνες ( μια ξεχωριστή κατηγορία είναι τα λεγόμενα cultural martial arts ποιό γνωστά είναι το AIKIDO όπου και διδάσκεται στο AIKIDO ΑΧΑΡΝΕΣ , το tai chi και το κουνγκ φου ), τα  αθλήματα καθώς και στα λεγόμενα combats ή τέχνες αυτοάμυνας. Βεβαίως κάθε κατηγορία έχει διαφορετικό προσανατολισμό, απευθύνεται σε άλλο κοινό, αλλά υπάρχουν και περιοχές αλληλοκάλυψης ως προς τους στόχους τους. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ο τρόπος που διδάσκεται από τον εκάστοτε εκπαιδευτή αλλά το ακόμα ποιό σημαντικό είναι η προσήλωση, το ταλέντο και η εν γένει παρουσία του διδασκόμενου. Κάθε μια κατηγορία εμφανίζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ως προς τα διαφορετικά πεδία χρήσης της και ο καθένας πρωτίστως θα πρέπει να ανακαλύψει ποιό είναι εκείνο το στοιχείο που αποτελεί προταιρεότητα για αυτόν. Πολύ απλά να αναζητήσει που αναπαύεται η δική του καρδιά.
     Οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες έχουν ως κύριο μέλημα την ανάπτυξη του ατόμου σε όλα τα επίπεδα. Σωματικά, ψυχικά, πνευματικά αλλά και στο κομμάτι των αρχών και της ηθικής. Η άσκηση σε αυτές συνήθως υπακούει σε ένα τυπικό, υπάρχουν βαθμοί, στολή καθώς και τελετουργικό εκτέλεσης της άσκησης. Συνήθως κάνουν χρήση συγκεκριμένης φόρμας ή αλληλουλουχίας κινήσεων γνωστές στην Ιαπωνικη ορολογία ως Kata. Είναι άοπλες ή πολλές φορές κάνουν και χρήση παραδοσιακών όπλων. Στην Ιαπωνία πολλές έχουν την κατάληξη DO που σημαίνει δρόμος ( πχ karate do, AIKI DO κοκ ). Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα του ασκούμενου είναι αργές και σταδιακές και τον αγγίζουν βαθύτερα. Πρόκειται για μια διαδικασία εξέλιξης και αυτογνωσίας και απευθύνεται σε άτομα που έχουν την διάθεση να διερευνήσουν την ύπαρξή τους, που έχουν επιμονή και υπομονή η οποία ανατροφοδοτείται από την χαρά συμμετοχής στην άσκηση. Η χαρά και η πληρότητα που νοιώθει ο ασκούμενος κυριαρχούν έναντι άλλων κινήτρων. Πάει στο μάθημα για την αυτοβελτίωσή του, επειδή νοιώθει καλύτερα από πρίν. Η προέλευσή τους είναι κυρίως από την Ανατολή, την Κίνα και την Ιαπωνία κατά κύριο λόγο. Οι ψευδαισθήσεις που κυρίως δημιουργούνται είναι αυτές της πνευματικής υπεροχής και υπερηφάνειας έναντι των υπολοίπων. Πολλές φορές αντί να διευρυνθεί η κατανόηση, αποκρύπτονται τα πάθη και το εγώ πίσω από την Τεχνική Ικανότητα ή τους βαθμούς.
     Από τις παροδοσιακές πολεμικές τέχνες ξεπήδησαν και τα αθλήματα. Αφαιρέθηκαν κάποια κομμάτια της τέχνης και προστέθηκαν αρχές οι οποίες σχετίζονται με την νίκη ή την ήττα έναντι ενός αντιπάλου αθλητή. Απαγορεύεται εκείνο ή επιτρέπεται το άλλο.  Η ύπαρξη αγώνων σε σχέση με τις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, ξυπνά στο άτομο την αρχέγονη αλήθεια του budo. Στον πόλεμο και στη ζωή είσαι μόνος σου. Επίσης η δημιουργία ψευδαισθήσεων υπόκειται στον σκληρό έλεγχο του αγώνα, δεν μπορείς να νομίσεις τίποτα αφού η ώρα της αλήθειας μέσα από την αγωνιστική δράση θα σε επαναφέρει στην πραγματικότητα. Το μειονέκτημα προκύπτει από την ταύτιση με τη νίκη. Ο ασκούμενος θέτει ως προταιρεότητα την νίκη, ξεχνώντας την εσωτερικότητα, της αρχές ή ακόμα ακόμα και την υγεία του. Ιδιαίτερα στον πρωταθλητισμό παρατηρούνται τα ψυχολογικά συμπτώματα των αστέρων της τέχνης. Η ματαιοδοξία και η κενότητα μαζί με τα προβλήματα υγείας από τραυματισμούς είναι συχνά εμφανιζόμενα συμπτώματα σε αθλητές αφού ολοκληρώσουν την καριέρα τους.
     Τέλος υπάρχουν τα λεγόμενα combats ή κοινώς μαχητικά αθλήματα - αυτοάμυνα. Τούτα αποτελούν μάλιστα και την μόδα της εποχής. Είναι τέτοια η τάση στην κοινωνία μας που πολλές φορές σχολές παραδοσιακών πολεμικών τεχνών, ανακοινώνουν στους υποψήφιους πελάτες τους ότι κάνουν πχ  AIKIDO αυτοάμυνα, KARATE αυτοάμυνα κοκ. Η απαρχή τους ξεκίνησε κυρίως πειραματικά σε ειδικές υπηρεσίες ή στο στρατό. Πολύ γνωστό είναι το krav maga με προέλευση το ισραήλ, το ρώσικο SYSTEMA και αθλητικά το MMA. Κατά την ταπεινή μου γνώμη όπως κάθε τι που βρίθει εμπορικότητας χάνει σε ποιότητα. Είναι ο χώρος με τις μεγαλύτερες ψευδαισθήσεις. Η ικανότητα στην αυτοάμυνα είναι κυρίως θέμα ψυχικής και διανοητικής κατάστασης που δημιουργείται από την μακροχρόνια εκπαίδευση. Ένας άνθρωπος που εργάζεται σε ένα γραφείο και κάνει δυο προπονήσεις την εβδομάδα ή μια νοικοκυρά που αντί για χορό θέλει να μπει σε ένα κλουβί και να ματώσει, αποτελούν ψυχωτικά συμπτώματα της εποχής. Βεβαίως καθόλου δεν έχει να κάνει με τις τέχνες αλλά με το πώς οι άνρωποι χειρίζονται και προβάλλουν κάποια πράγματα. Και φυσικά υπάρχουν σοβαροί σύλλογοι που δεν περνούν λάθος εντυπώσεις στους ασκούμενοους και οι άνθρωποι αποκομίζουν οφέλη ασκούμενοι στις προαναφερόμενες τέχνες, αρκεί να πατούν στη γη και να είναι υπομονετικοί στην άσκησή τους.
     Η επιλογή μιας πολεμικής τέχνης, πολλές φορές γίνεται τυχαία κάτω από περιορισμούς ή δυσκολίες. Ίσως όμως σημασία να έχει όχι τί κάνει κάποιος, αλλά ο τρόπος που το κάνει. Το AIKIDO, το SYSTEMA, το ΜΜΑ κλπ δεν θα μας οδηγήσουν κάπου. Η ένταξή μας σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης δε θα μας κάνει δυνατότερους, σοφότερους ή πρωταθλητές, επειδή πληρώσαμε την εγγραφή. Η προσωπική μας δέσμευση, η φιλοπονία και η διάθεση αυτοβελτίωσης είναι στα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στο επόμενο στάδιο.
     Καλή αρχή. 
ΝΑ ΝΑΙ ΜΑΚΡΥΣ Ο ΠΗΓΑΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ.